Blog

Choke-ring antenna

2023.03.31 14:01
Choke-ring antenna

A Choke-ring, más néven fojtógyűrű-vevő vagy egyszerűen fojtógyűrű, egyfajta passzív antenna, amelyet globális navigációs műholdrendszerek (GNSS) alkalmazásaiban, például GPS-ben (Global Positioning System) használnak. 

A fojtógyűrűs antenna egy kör alakú gyűrűből áll, amelynek rései vagy nyílásai meghatározott mintázattal rendelkeznek. Ezek a rések stratégiailag úgy vannak elhelyezve, hogy elektromágneses akadályt hozzanak létre, amely megakadályozza, hogy bizonyos nemkívánatos jelek, különösen azok, amelyek alacsony magassági szögben érkeznek, elérjék az antenna fő vevőelemét. Ez segít enyhíteni a többutas interferencia hatásait, amely az a jelenség, amikor a jelek visszapattannak a közeli felületekről, mielőtt elérnék az antennát, pontatlanságokat okozva a helyzetszámításokban.

A fojtógyűrűs antennát gyakran használják más technikákkal kombinálva a GNSS-jel vételének további javítására, például nagy nyereségű antennák és fejlett jelfeldolgozó algoritmusok használatával. Általában olyan alkalmazásokban alkalmazzák, amelyek nagy pontosságú pozicionálást igényelnek, például földmérés, geodézia, térképezés és tudományos kutatás.

Összefoglalva, a fojtógyűrűs antenna egy speciális antennatípus, amelyet a GNSS-jelek vételének pontosságának és megbízhatóságának növelésére használnak a többutas interferencia csökkentésével.